

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Yaşadığımız çağı tanımlarken genellikle “teknoloji çağı” şeklinde tanımlanır. Ya da teknolojinin sonuçları olan “enformasyon, bilgi çağı” diye de tanımlayanlar var.
Günümüz insanı teknolojik bir ürünün olmadığı bir dünyayı hayal bile edemez durumda artık. Düşünün evinizde buzdolabı ya da çamaşır makinası yok.
Teknolojik aletlerin temel esprisi insanların işlerini kolaylaştırıcı, insanın gücü yetmediği konularda insana destek olması, aletlerin kullanılmasıyla erken biten işler vasıtası ile insanlara zaman kazandırması gibi meselelerdir. Gerçekte bu olmuş mudur, tartışılır.
Teknolojik aletleri elde edebilmek için bir asgari ücretli ömrünün ne kadarını bu aletleri almak için harcıyordur?
Teknolojik ürünler arızalandığında kaybolan verim ne kadardır?
Teknolojik aletlerin yapımı için doğaya ne kadar zarar veriliyordur?
Makinelerin ömrü dolduğunda geri dönüşümleri mümkün müdür?
Ne kadarı geri kazanılabiliyordur?
Yoksa dünya bir açık çöplüğe mi dönüşüyordur?
Teknolojik aletlerin yapımda çalışanların kaçta kaçı sigortalıdır?
Bu üretim bandında kaçak olarak kaç çocuk çalıştırılıyordur?
Gerçekten teknolojik aletler hayatımızı kolaylaştırıyor mudur?
Yoksa hâlâ insanlığın birinci gündem maddesi “zamanın yetmemesi” midir?
Bütün bu konuların yanında Maaile Dergisi olarak bu sayımızda “Teknoloji ve Aile”yi kapağımıza taşımaya çalıştık.
Teknolojinin hayatımıza girmesiyle bundan en çok etkilenen şüphesiz aile oldu. Teknolojik aletlere sahip olabilmenin mutluluğunu prestijlerini yaşarken çoğu zaman gözden kaçırdığımız konuların olduğu muhakkak.
Son zamanlarda robotların insanların hareketlerini taklit edebilecek ve kendilerince çıkarımlarda bulunup karar verebilecek duruma gelmesiyle aile açısından farklı farklı meseleler dünya gündeme girmiş oldu.
Bunlardan birisi “aile” kavramının değişmesi/ değiştirilmesi. Teknolojinin nimetlerinden faydalanmaktan haz yaşarken gelecekte fıtratımıza aykırı hangi sorunlara sebep olacak, bu konuları ele almaya çalıştık.
Teknoloji denilince aklımıza ilk gelen aletler iletişim teknolojileri. Hayatımızın her yanındaki “akıllı(!)” aletlerden önce cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlar geliyor. Ve bunlar için üretilen uygulamalar. Facebook, Twitter, Instagram, You Tube… ve insanlarımızın şikayetleri genellikle de bu ürünler üzerinden.
Haklılar da…
Sosyal medyanın hızlı bir şekilde hayatımıza dahil olmasıyla birçok alışkanlığımız değişmiş durumda. Ve yavaş yavaş bu mecralar vasıtasıyla tüm toplumlar “tek tipleşmeye” başladı. Örneğin milyonları aynı anda aynı konu üzerinden içerik paylaşması (hastag çalışmaları). Sosyal medya ile değişen mahremiyet alanları ve mahremiyet algısı. Gençlerin içinde büyüdükleri aile ve çevreden daha çok sosyal medyada edindiği çevreye göre bir dünya kurmaları…
Teknoloji üzerine çok daha fazla konu farklı açılardan ele alınmalıdır, her yönüyle. Bu sayımızın bu konuları tekrardan düşünemeye vesile olmasını umuyoruz.
Keyifli okumalar!
Fiemanillah…
ELİF ÖRS