

Her toplumun kendine has iletişim biçimi vardır. İslam toplumunun da kendine has bir iletişim biçimi vardır. Selam, kelimesi İslam dininin kökenlerinden gelen bir kelimedir. İslam konusu söz konusu edildiğinde din ahlak, ahlak dindir. Selamlaşma ise İslam toplumunun temelini oluşturan kurucu mihver kavramlar arasındadır. Selam kavramı Arapça ’s-l-m’ kökünden gelir. Barış ve esenlik demektir.
Allah’ın “Es-Selam” ismi esenlik, güven, emniyet için dua edilen bu özelliklerin mutlak kaynağı olan manaları içerir. Allah’ın ismi olan “Es-Selam” onun hakiki selametini kaynağı olduğunu ifade eder. Diğer anlamı; Allah’ı kullarını huzura kavuşturandır. Allah her türlü eksikliklerden salim olduğu gibi başkasına esenlik verendir. Kur’an-ı Kerim’de Bir de ayrılık selamından bahsedilir. Çatışmadan uzaklaşma barışı bozmama anlamı güder.
Selim bir kalbe sahip olmak kendini kötü duygulardan korumak, başkasına beslediği kötü duygulardan kendini sorumlu tutmaktır. Cennette de cennetliklerin birbirlerine söyleyeceği sözdür selam. Orada boş sözleri değil birbirlerine esenlik veren sözleri söylerler.
Kur’an’ın birçok yerinde Allah elçilerine de selam vermiştir.
Selam hiç yanlış yola sapmamak, dosdoğru olmak manalarına da gelir.
Allah ve meleklerin Hz. Peygamberi selamlaması da vardır. Burada selam iki anlama gelir. Birincisi; şahsının selamlayan, ikincisi ise O’nun emirlerine boyun eğmedir. Doğruya uyanlara selam vardır. İnanmayanlara selam örneği, Hz. İbrahim’in babasına selamı verilebilir.
DİLEK DUMANGÖZ
Devamı Maaile Dergi Şubat Sayısında…