

08 Kasım 1829
ZONGULDAK’TA ”KARA ELMAS” BULUNDU
Kömür M.Ö. Çinliler tarafından kullanılmış, 12. yüzyıldan itibaren işletmelerin ortaya çıkmasıyla dünyada yaygınlaşmaya başlamıştır. 18. yüzyıla gelindiğinde tüm dünyada vazgeçilmez bir yakıt olmuştur. Osmanlı dönemi subaylar terhis olacak askerlere ”Gittiğiniz yerlerde bu kara taşları arayın.
08 Kasım 1895
Wilhelm CONRAD RÖNTGEN’İN X-IŞINI BULMASI VE OSMANLI’DA KULLANILMASI
X Işını bundan 127 yıl evvel Alman fizik profesörü Wilhelm Conrad Röntgen tarafından bulundu. W. Conrad Röntgen, Würzburg Üniversitesi’ndeki laboratuvarında farklı bir amaçla deney yaparken yan masadaki baryum platinosiyanid ile sıvanmış kartonda bir parlama görmüştür. Röntgen, odayı karartıp, deneyi tekrar etmiş, her defasında aynı parıltıyı görmüştür.
29 Kasım 2007
NÜKLEER FİZİKÇİLERİN DE İÇİNDE BULUNDUĞU UÇAK DÜŞTÜ(?)
Türkiye’de birçok bilim insanı şüpheli kazalarda ölmüş ve yıllar geçmesine rağmen bu kazaların arkasındaki sis perdesi aralanamamıştır. Prof. Dr. Engin Arık ve diğer beş bilim insanının da içinde bulunduğu 57 kişinin öldüğü Atlasjet uçağı 2007 yılında Isparta’da düşmüştür. İstanbul-Isparta seferini yapan World Focus (Dünyaya Bakış Hava Taşımacılığı A.Ş)’tan kiralanmış olan yolcu uçağı Süleyman Demirel Havalimanı’na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe’de bilinmeyen bir nedenle düştü.
09 Kasım 1936
MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
İstanbul ve Çanakkale Boğazı jeopolitik, jeokültürel önemi nedeniyle dünyanın en önemli deniz yollarından biridir. Bunun yanı sıra askeri ekonomik ve siyasi yanı, Avrupa ve Asya’yı coğrafi olarak ayırması, Karadeniz’e kıyısı olan devletlerin ana giriş-çıkış kapısı olması dolayısıyla bu kapının güvenliği Türkiye ile birlikte onlar için de hassas ve mühimdir. Dolayısıyla Boğazlar bölgeye hakim olmak isteyen ‘güçlü’ devletlerin her zaman dikkatini çekmektedir.
Nazmiye GÜLBAŞ
Devamı Maaile Dergi Kasım Sayısında…