

Türkiye’de ve Avrupa’da Milli Görüş teşkilatları, Arap dünyasında İhvanı Müslimin, Asya’da Cemaat-i İslami aynı kökten beslenen, misyonu bir belki vizyonları başka, adil bir medeniyet ve ‘Yeni Bir Dünya’ ideali olan kurumlar olarak faaliyetlerine devam ediyorlar. Bazan yollarının kesilmesi, tecrit edilmesi, kimi zaman da yok sayılması, faaliyetlerinin durdurulmaya çalışılması imtihan gereği bu işin kaderini oluşturmakta.
Birinci Dünya Savaşı sonrası yıkılan Osmanlı ile yalnızca devlet değil; zihniyetler, kavramlar, değerler de zarar görmüştür. İslam dünyasındaki batılılaşma eğilimi Tanzimat ile başlamış ve Osmanlı eyaletlerinin en ücra köşesine kadar sirayet etmiş ve ne yazık ki koskoca Cihan Devleti paramparça olmuştur.
Mısır, Osmanlı Devleti’den kopartıldıktan sonra emperyalistler maddi manevi tüm servetini yağmalanmaya başlamış, kolayca sömürülmekte idi.
İslam davası mücadelesinde Mısır’da akla ilk gelenlerden biri de Zeynep Gazali el Cübeydi’dir. Sadece Mısır’ın değil bütün İslam dünyasının sembol isimlerindendir.
ZEYNEP GAZALİ KİMDİR?
Zeynep Gazali 02 Ocak 1917 yılında Kahire yakınlarındaki Meyyit Yaiş köyünde doğdu. Nesebi Hz. Ömer ve aynı zamanda Hz. Hasan ile soy bağı vardır. Babası Ezher Üniversitesi alimlerinden olmakla birlikte ticaretle uğraşmaktaydı. Zeynep Gazali’nin yetişmesine ve bilinçlenmesine çok büyük önem vermiştir. Kızının tanınmış sahabe kadınlardan Nesibe binti Kab (r.a.)’ı örnek alması, onun gibi fedakar ve gayretli birisi olması için kızına çoğu zaman onun ismiyle hitap etmiştir. Zeynep Gazali 10 yaşındayken babasını kaybetmiş 88 yıllık yaşamında İslam’ın hakimiyeti için nice zorluklara nice zulme maruz kalmış, lakin
davasından kat’i surette taviz vermemiştir.
DAVET VE SİYASİ MÜCADELESİ
Zeynep Gazali 14 yaşında gazete ve dergilerde yazmaya başladı. Genç yaşında Hüda Şa’râvî’nin liderliğindeki kadının örtüyü çıkartmasını savunan seküler, feminist örgüt Kadınlar Birliği içine girdi. Camiilerde vaazlar vermeye başladığı sıralarda batı yanlısı birlik Gazali’den rahatsız oluyor, O, İslam ahkamından ödün vermiyor, İslam prensiplerine sadık kalmaya ihtimam gösteriyordu.
Nazmiye GÜLBAŞ