

Fetih; açma, yol gösterme, hüküm verme, galibiyet, zafere ulaştırma anlamına gelir.
Fetih’ten maksat İ’la-yı Kelimatullah’tır.
Rabbimizin muradıdır fetih. Gönüllerin fethi en başta…
Ya Fettah, “Açan” demektir, iyilik kapılarını açarak her türlü müşkülden, darlıktan kurtaran, kolaylaştıran manasında.
Yeryüzünde tevhid inancının, en son din olan İslam adının yüceltilmesidir İ’la-yı Kelimetullah; “La İlahe İllallah Muhammedür- Resullullah.”
“Ya Allah, Bismillah!…” Fetih; Müslümanların ülke veya şehirleri İ’la-yı Kelimetullah amacıyla İslamiyet’e açmaları, İslam devleti idaresine almaları demektir. ‘Fetih’ kelimesi aynı zamanda Müslümanların, gayri-Müslimler’den aldıkları toprakları, tarihte ve günümüzde bilenen diğer istila, işgal ve sömürü savaşlarından ayırmak için de kullanılır. Ya Subhan!
Fetih ile birlikte zikredilmesi gereken bir kavram daha vardır ki, o da cihattır. Cihat; nefisle mücadele, İslam’ı tebliğ ve saldıran düşmanla savaşma anlamına gelir.
Fisebilillah… Fetih ve cihatla birlikte bir de “fisebilillah” kavramını anmamız gerekir ki, Kur’an-ı Kerim’de sıkça bahsedilir, “Allah yolunda, Allah rızası için, hiçbir karşılık beklemeden” demektir. TDV İslam Ansiklopedisi’nin bilgilerine göre Allah yolunda yapılan gayretler ve faaliyetler, İ’la-yı Kelimetullah kapsamındadır. Yani; yeryüzünde Allah adının yücelmesi için çalışmayacaksak, Müslümanım diye ortada gezinmenin pek de anlamı yoktur dostlar!
Her şeyden önce fetih, imani bir meseledir ve ayetlerle sabittir.
“Inna fetahna leke fethan mübina; Biz sana doğrusu apaçık bir fetih ihsan ettik” diyerek başlayan Fetih suresi…;
Fethin kaynağı, menşei, mahreci Fetih Suresi’dir. Fetih Suresi’nde Mekke’nin fethine işaret edilmiştir. Ve Mekke savaşsız fethedilmiştir. Gönüllerin fethi…
Her gün beş vakit namazlarımızda okuduğumuz; “İzacae nasrullahi vel feth: Allah’ın yardımı ve fethi geldiğinde…” diye başlayan Nasr Suresi’ndeyse Mekke’nin fethine işaret edilmiştir. Ayrıca Kur’an-ı Kerim’de Araf, Hadid, Secde, Saf sureleri başta olmak üzere en az 40 ayette fetihten bahsedilmektedir. Kimi ayetlerde ‘fetih’ kelimesi hüküm, cihat, kaza, davet ve tebliğ anlamında da kullanılmıştır.
Nesrin Şenyüz SAYIN