3 Kasım 644
HZ. ÖMER’İN ŞEHADETİ
Hz. Ömer, Raşit Halifelerin ikincisidir. “Aşere-i Mübeşşere”den olmakla birlikte cesareti ve adaleti ile ün kazanmıştır. Fil Vakası’ndan 13. yıl sonra Mekke’de doğdu. Babası Hattab b. Hufeyl tarafından Adî b.Kâ’b kabilesine, K’ab b. Lüey’de Peygamber Efendimizin (sav) soyuyla birleşmektedir. Annesi Hanteme bint Hâşim’dir. Unvanı “Emirü’l-Müminin (Müminlerin Emiri)”, Ömer-ül Faruk (Hak ile batılın arasını ayıran)’dır. Hz. Ömer Mekke’nin ileri gelenlerindendi.
İmanla şereflenmeden evvel İslam’a en çok düşmanlık besleyenlerden olmakla birlikte Müslümanlara pek çok sıkıntı çektirmiştir. Hz. Ömer’in nüfuz sahibi, güçlü kuvvetli olması İslam’a girince Müslümanlara kuvvet kazandırdı. Müslümanlar kırkıncı Müslüman Ömer (ra) ile birlikte ilk defa Kabe’de açıktan namaz kılmaya başlamışlardı. Peygamber Efendimiz’in yanından hiç ayrılmamıştır. Kızı Hz. Hafsa Peygamber Efendimizle evliydi. Hz. Ebu Bekir’in hilafeti sırasında en büyük yardımcısı olmuştur. Hz. Ebubekir vefat etmeden önce bir kargaşaya meydan vermemek için bir vasiyetname hazırlamış ve kendisinden sonra halife olarak Hz. Ömer’i belirtmiştir.
Hz. Ömer 634 yılında başlayan hilafeti sırasında nice hizmetlere imza atmıştır. 638 tarihinde İlya (Kudüs) şehrine Hz. Ubeyde bin Cerrah komutasında bir ordu göndermiş, şehrin ileri gelenleri şehri sadece Hz. Ömer’e teslim edeceklerini söylemişler ve Hz. Ömer Medine’den gelerek şehrin anahtarlarını teslim almıştır. İlya’nın adını Kudüs’e çevirmiş ve İlya (Kudüs) halkına da bir emanname vermiştir.
Nazmiye GÜLBAŞ