2 Kasım 1917
SİYONİZM’E AÇIK DESTEK; BALFOUR DEKLARASYONU YAYINLANDI!
Balfour Deklarasyonu, Osmanlı’nın Ortadoğu’daki eyaletlerinin İngiltere ve Fransa tarafından paylaşması demek olan Sykes-Picot Antlaşması sonrasında yayınlanmıştır.
David Lloyd George’un başbakanlığındaki İngiltere savaş kabinesinde Dışişleri Bakanı Arthur Balfour’un teşebbüsleri ile başlatılan ve neticede terörist İsrail’in kurulmasıyla sonuçlanan girişimdir.
Balfour Deklarasyonu’nun süreci 1914 yılında Savaş Kabinesi Filistin’in geleceğini konuşmaya başlamış, kabine üyesi Siyonist Herbert Samuel kabinede ulusal yurt fikrini içeren bir bildiriyi kabine üyelerine dağıtmıştır. 1915’de İngiltere’de Filistin de dahil Osmanlı topraklarında uygulanacak politikaya dair bir komisyon kuruldu. 1916 yılında D. Lloyd George başbakan oldu ve 1917’de Siyonistlerle müzakerelere başladı.
2 Kasım 1952
ABDÜLAZİZ BEKKİNE HZ. VEFAT ETTİ
Büyük mutasavvıf, Erbakan Hoca’nın hocası, Nakşi Halidiye kolunun Gümüşhanevi Dergahı şeyhidir, Abdülazizi Bekkine Hazretleri. 1895 yılında Mercan/İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Kazan’dan İstanbul’a göç eden tüccar Halis Efendi’dir. Bekkine Hz. Beyazıd Kaptanpaşa İmamı Halil Efendi’den Arapça ve Kur’an öğrendi.
Darüttedris Mektebinden mezun oldu.
18 Kasım 1912
İSTANBUL’DA KOLERA SALGINI BAŞLADI
Balkan Savaşı esnasında meydana gelen kolera salgınına Osmanlı Devleti hazırlıksız yakalanmıştır. Hastaların tedavisi, barınaklara yerleştirmesi, karantina tedbirleri vb. ihtiyaçlar devleti oldukça zorlamıştır. Osmanlı Ordusu’nun Kırklareli ve Lüleburgaz’dan çekilmesiyle birlikte Çatalca hattına çekilen birliklerde başta kolera olmak üzere çeşitli salgın hastalıklar görülmeye başlanmıştı. Kolera salgını ilkin hafif seyretmişse de kısa sürede Çatalca, Hadımköy, Ispartakule’de on binlerce kişiyi etkilemiştir.
20 Kasım 1989
BM ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ KABUL EDİLDİ
Çocuk Hakları Sözleşmesi 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilip, 2 Eylül 1990’da yürürlüğe girmiştir. 54 maddeden oluşmaktadır. Ancak bugün bu sözleşmeye kimler ne kadar bağlı kalmaktadır? Her çocuk eşit eğitim hakkına sahip olduğu halde, fırsat eşitliğinden faydalanıyor, istediği mesleği seçebiliyor mudur? Fikir geliştirip (tek tip eğitim sisteminde) bunu ifade edebiliyor mudur?
22 Kasım 632
HZ. FATIMA VEFAT ETTİ
Hz. Peygamber’in Ümmi Ebihası (Babasının annesi, annem anlamında), Cennet hanımlarının annesi, Allah Resul’ünün dünyada neslini devam ettiren nuru, Ehl-i Beyt’i oluşturan hanımların seyyidesidir Hz. Fatıma.
”Beyaz, parlak, aydınlık yüzlü” anlamında Zehra, ”iffetli, namuslu kadın” anlamında Betül lakabıdır.
NAZMİYE GÜLBAŞ