08 Mart 1403
YILDIRIM BAYEZİD VEFAT ETTİ
Osmanlı Devleti’nin dördüncü padişahıdır I. Bayezid. Doğum tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 1354-1360 olduğu yönünde rivayetler vardır. Babası I. Murat, annesi Gülçiçek Hatun’dur. Kumral, beyaz tenli, yuvarlak yüzlü, ela gözlü, koç burunlu ve geniş omuzlu idi. Çocukluğundan itibaren iyi bir eğitim almış, devrin en büyük alimleri tarafından yetiştirilmiş, şehzadelik döneminde Kütahya Sancağı’nda valilik yapmıştır. I. Bayezid İstanbul’un kuşatması sırasında Anadolu Hisarı’nı yaptırmış, İstanbul’da ilk mahalle kurulmuştur. Ancak üç kez kuşatmasına rağmen İstanbul’u almak kendisine nasip olmamıştır.
24 Mart 1882
VEREM MİKROBU KEŞFEDİLDİ
Veremin dinozorlar çağından itibaren var olduğu, tarih öncesi Afrika’sında varlığının bilindiği, kıtalar arası geçişler sırasında 9 bin yıl evvel açılan Bering Boğazı’ndan Amerika’ya geçtiği bildirilmektedir. Verem ya da tüberküloz hakkında başka bilgiler bundan üç bin yıl önce Nil Nehri kenarındaki Dra Abu-El Naga adındaki kasabada bir genç kızın kanlı balgam çıkararak ölmesinden sonra öğrenilmiştir. Yine M.Ö. bin yıl evvel bir rahibin mumyasında tespit edilmiştir.
31 Mart 2015
SAVCI MEHMET SELİM KİRAZ ŞEHİD EDİLDİ
Mehmet ve Saadet Kiraz çiftinin 6 çocuğundan en büyüğü ve tek erkek çocuğu olan Mehmet Selim Kiraz 1969 yılında Siirt’in Karaboğaz Köyü’nde dünya geldi. Mersin İmam-Hatip Okulu’nda okudu. Okul yıllarında aile bütçesine katkıda bulunmak için terzi çıraklığı yapmıştır. 1994 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1995’te hakim adayı olarak Mersin’de göreve başladı. Çeşitli şehirlerde Cumhuriyet Savcılıkları görevlerini yürüttü. 2010 Yılında İstanbul’a tayin oldu ve dört yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’nda görevlendirildi.
15 Mart 2011
SURİYE’DE İÇ SAVAŞ BAŞLADI
Osmanlı Devleti tarih sahnesinden çekildikten sonra Müslüman dünyası parçalanmış küçük büyük pek çok devletlere ayrılmıştı. Üç kıtada asırlarca adil bir yönetim sergileyen Osmanlı’nın yıkılışıyla Siyonist güçler dünyada daha da etkili hale gelmişlerdi. Osmanlı’dan kopartılan devletleri kendi hakimiyetleri altına alıyor, maddi manevi değerlerini sömürülüyordu. Bunlardan biri de Suriye idi. Suriye coğrafi konumu, stratejik nedenlerle pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Nazmiye GÜLBAŞ
Devamı Maaile Dergi Mart Sayısında…